YAFF | Bidbook Boxtel
15556
page-template-default,page,page-id-15556,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Bidbook Boxtel

In 2019 zijn kunstenaarscollectief YAFF en kunstenaarsduo Bart Stuart en Klaar van der Lippe een samenwerking gestart die zich laat samenvatten als een ‘wederzijdse stage’. Op weg naar onze werk- en ontmoetingsruimte in Boxtel, passeerden we telkens vier bankjes met de tekst: Wie meewerkt zit goed. De zin wekte onze interesse: wat betekent het om mee te werken? Het bleek een gemeentelijk burgerparticipatieproject te zijn en dit motiveerde ons om mee te denken.

 

Een nieuwe urgentie

 

De uitbraak van het Coronavirus heeft de relatie tussen de overheid en de burger op scherp gezet. Sociale contacten, het gebruik van de publieke ruimte, voorlopig lijken die ingrijpend veranderd. De economische consequenties van de lock-down zijn ingrijpend. Meewerken krijgt in dat licht ook een andere betekenis. Welke behoeftes hebben we en wat hebben we nodig in onze leefomgeving? Wat zijn de consequenties voor het winkelgedrag en het winkelbestand?

 

Vorm

 

Het bidbook namen we als onze werkvorm waarbinnen we Boxtel onder de loep nemen. We ontwikkelde visuele plannen aan de hand van de volgende vragen: Wat betekent de aanwezigheid van leegstaande winkelpanden voor de (sociale) beleving van de winkelstraat? Wat is de huidige rol van een gemeente – en hoe kunnen we daar mee samenwerken- ? Wat speelt zich af in de stad en in de provincie? Welke ruimte is er voor cultuur?

 

Het is uitgegroeid tot een langlopend project en momenteel zijn we in gesprek met verschillende partijen binnen en buiten de gemeente over het huidige (cultuur)beleid in relatie tot een mogelijke werkperiode in Boxtel waarin we deze vragen op interactieve wijze verder kunnen onderzoeken.

 

Check ons interview bij ‘Kom op verhaal Café’ bij TV Dommelland (wij zijn de tweede gast ;)).

 

Bekijk hieronder een aantal van onze concepten die we vrijblijvend hebben voorgesteld aan de gemeente Boxtel.

Workshop: de reizende vulling

Binnen een workshop buigen we ons gezamenlijk met inwoners van Boxtel over de vragen; Wat doet de leegstand met de sfeer op straat? In onze workshops hebben we werkvormen ontwikkeld om op een speelse, maar toch inhoudelijke wijze opnieuw naar de leefomgeving te kijken. Deze gaan uit van gezamenlijk auteurschap waarbij conflicten integraal onderdeel zijn van het proces.

Het 24ste raadslid

Hoe vertegenwoordig je (als gemeente/overheid) mensen die zichzelf niet als burger opstellen, zij die niet meedoen, die geen ideeën hebben of vragen? Er wordt een kunstenaar, schrijver of wetenschapper uitgenodigd voor een werkperiode tijdens een raadsperiode.

De brug binnen Boxtel

Boxtel binnen de bruggen wordt: de brug binnen boxtel. We bouwen een brug met een nieuwe functie die verder gaat dan het praktisch vervoer van A naar B, het wordt een symbolische brug. Deze brug dient als een uitkijkpunt ter reflectie op de stad, om als mens letterlijk vanuit een ander perspectief naar de omgeving te kijken.

De verfrissende blik: Deleuzian Analyse

De filosofen Gilles Deleuze en Felix Guattari hebben een manier van tekst ontleden waarmee onderliggende verhaallijnen en metaforen blootgelegd kunnen worden. Een inspirerende methode die de blik verfrist.

Platstad = groenstad

In plaats van verbouwen mogen leegstaande panden ook verdwijnen en een
herbestemming worden voor de natuur. Zo creëren we kleine oases voor
verschillende doeleinde: recreatie, ontspanning en groenvoorziening.

Boxtel aan zee

Toekomstverwachting: het zeewater stijgt. “Boxtel aan zee” staat voor de deur. Onder dit thema blikken we vooruit en kunnen we starten met het bouwen van Boxtel Beachhouse. Deze strandhuisjes zijn een interessant economisch model om Boxtel blijvend op de kaart te zetten.

Spaarbank

Door Boxtel heen staan de stadsbankjes die het project wie meewerkt zit goed promoten. Maar hoe kun je middels het zitten écht meewerken aan iets? In dit concept stellen we een spaarbank voor geïnspireerd op de vorm van een offerblok. In deze stevige houten bank zitten meerdere gleuven met daarbij omschreven goede, groene doelen waarvoor je een donatie kunt doen.

Meewerken = tegen-denken

Nederlanders prijzen zichzelf om hun kritische houding. In de praktijk is consensus en polderen het uitgangspunt. Terwijl alleen door een scherpe analyse andere oplossingen en denkrichtingen mogelijk worden. Meewerken is ook tegen-denken.