YAFF | Trots van Almelo
15149
page-template-default,page,page-id-15149,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Trots van Almelo

Zonder dat u het waarschijnlijk zo heeft bedoeld schetst u een dergelijk conflict. De precaire verhouding tussen burger en overheid, tussen leven en werk en tussen geschiedenis en toekomst. U streeft ernaar dat de bewoners van Almelo weer trots op de stad moeten kunnen zijn, mede door de indrukwekkende vernieuwing en renovatie van de binnenstad. Zoals u zelf beschrijft zijn sociaaleconomische veranderingen, zoals het wegvallen van de textielindustrie, ingrijpend geweest voor de bewoners van Almelo. Het herstel van het trotse gevoel zal dan ook niet enkel met de renovatie van de binnenstad opgelost zijn. Echter, het is wel degelijk een stap. Om de trots meerduidig en meerjarig te maken is er meer nodig dan een goedbedoeld kunstwerk. De betrokkenheid van de gemeenschap moet versterkt worden en zij zal uitgenodigd moeten worden om de TROTS te vertegenwoordigen en te duiden. 

 

Vanuit YAFF denken we dat de gewenste trots niet enkel gepaard gaat met een enkelvoudig monument, maar een jaarlijks terugkerend ‘nu-moment’. Het nu-moment de TROTS van Almelo bestaat uit meerdere elementen.

 

De verkiezing van de TROTS van Almelo voor een persoon die:
1. Almelo positief op de kaart heeft gezet;
2. van betekenis is geweest voor medebewoners van Almelo;
3. heeft bijgedragen aan een positieve ontwikkeling van de stad;
4. het Almeloër zijn het best vertegenwoordigt.

 

Het lijkt ons van belang dat de criteria uiteindelijk door de bevolking van Almelo zelf worden opgesteld. Bovenstaande criteria moeten slechts als een indicatie gezien worden.

 

Een jaarlijks terugkerende festiviteit rondom de TROTS van Almelo wordt georganiseerd. Suggestie voor een datum: 1e zaterdag van de lente vanwege de positieve en symbolische kracht die uitgaat van de lente. Het lijkt ons vanzelfsprekend dat dit mede gedragen wordt door lokale kunstenaars, musici, dichters, vrijwilligers en horeca. Het middelpunt binnen de opzet van een dergelijke festiviteit is dan ook de uitreiking van De TROTS. Een klein draagbaar gouden sculptuurtje/ sieraad, uitgevoerd door een lokale goud en zilversmid zoals bijvoorbeeld Brans Almelo. Daarnaast zou een kopie daarvan in het gemeentehuis en/of Stadsmuseum van Almelo tentoongesteld moeten worden. Een gemarkeerde plek waar de uitreiking van de TROTS van Almelo zal plaatsvinden en tegelijkertijd de namen van vorige winnaars van de TROTS toont. Deze plek past binnen de restauratie van de binnenstad. De markering verwijst naar het draagbaar sculptuurtje de TROTS.