YAFF | Over ons
13396
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-13396,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Over ons

Over ons

Young Artists Feed Forward is een collectief van jonge kunstenaars dat werkt aan nieuwe manieren voor het inzetten van kunst; ook buiten de traditionele kunstcontext. Het vertrekpunt is altijd de artistieke autonomie.

 

In artistieke autonomie ligt volgens ons een kracht van kunst waarvan de waarde zichtbaar wordt als deze in contact komt met andere sectoren buiten de traditionele kunstcontext. Naast het collectief hebben de leden van YAFF allemaal een eigen praktijk waardoor we een breed spectrum aan interesses, kennis en vaardigheden tot onze beschikking hebben en op veel verschillende vragen in kunnen springen. We werken projectmatig, doen interventies en geven workshops waarin we onze werkmethodes delen.

Workshops

De workshops van YAFF richten zich op het helder krijgen van tegenstellingen en conflicten. De workshops zijn niet bedoeld om een oplossing aan te dragen maar wel om een zicht op een alternatief te bieden. Daarvoor proberen we het conflict niet slechts als een ongewenst probleem te beschouwen maar eerder als een onoverkomelijk onderdeel van een probleem. De workshops zijn er op gebaseerd de essentie van een conflict te doorgronden voordat er sprake kan zijn van een oplossing of alternatief.

Projecten

De projecten tonen een verzameling aan gemaakte voorstellen en gegeven reacties. Wij beschouwen deze als werk ook al worden deze niet altijd uitgevoerd. De uitgewerkte voorstellen verhouden zich altijd tot het conflictmodel en geven een beeldende of methodische mogelijkheid als antwoord dat niet altijd strijkt met de initiële verwachting van de andere partij. De inhoudelijke thematieken zijn divers en ontstaan vanuit de individuele criteria van degenen die het project op zich nemen.   

Samenwerken?

AUTONOMIE EN HET CONFLICTMODEL

Het idee van artistieke autonomie roept het beeld op van de kunstenaar die zich onbegrepen voelt en zich, wars van de samenleving, in zijn zolderkamer opsluit en daar zijn kunst maakt. Voor YAFF is autonomie juist een manier om betrokken te zijn bij de maatschappij. Autonomie, vertaald: zelfbepalend zijn, heeft nog het meest weg van een soort koppigheid, waarbij de kunstenaar weigert zich te buigen naar de vragen en verlangens die van buitenaf op haar/hem gelegd worden.

 

De conflicten die opduiken wanneer een situatie en een autonome houding met elkaar in contact komen, geven inzicht in de status quo; dat is wat YAFF het conflictmodel noemt. Door een conflict niet op te willen lossen, maar in stand te houden en beeldend in kaart te brengen, worden de dynamieken die fricties veroorzaken vertraagd; genoeg vertraagd om te kunnen reflecteren op en onderzoek te doen naar dieperliggende oorzaken.

 

Het uitwerken en in praktijk brengen van het conflictmodel is een lopend proces. YAFF is constant op zoek naar nieuwe situaties en contexten waarin het ingezet kan worden en een waardevolle bijdrage kan leveren binnen de maatschappij, bedrijven, gemeentes of educatieve instellingen. >>Workshop aanbod

HET COLLECTIEF

Voorstellen, projecten of vragen worden door het individuele lid voorgesteld en door het collectief opgepakt. Het collectief kan vervolgens ondersteunen, niet alleen door verschillende vaardigheden aan te bieden, maar ook door het individu scherp en verantwoordelijk te houden in haar/zijn keuzes.

 

YAFF geeft workshops waarin de ideeën van artistieke autonomie en het conflictmodel worden gedeeld en onderwezen. Deze workshops worden op de situatie afgestemd.

 

Het onderzoek van YAFF wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van Caradt. (www.caradt.com)