YAFF | Monument voor een veranderende stad
15431
page-template-default,page,page-id-15431,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Monument voor een veranderende stad

Sinds 2018 werken we samen met kunstenaarsduo Bart Stuart en Klaar van der Lippe aan een langdurig project. Deze samenwerking heeft zich ontwikkelt tot een zogenaamde Wederzijdse Stage, tussen hen en ons als collectief. Samen behandelen we het vraagstuk: wat kan een monument voor een veranderende stad zijn?


Fase 1
Monumentale fietstocht Rotterdam & de Wielewaal als souvenirs

 

Tijd: 2 x 8 uur
Uitgevoerd: 2019

 

Een monumentale fietstocht die start vanaf Rotterdam Centraal Station. We fietsen langs leegstand, langs gegentrificeerde wijken, via de beeldenroute aan de Westersingel naar het graf voor een onbekende dichter. Hierna bezochten we de souvenirwinkel en stonden we stil bij de commercie van stukken uit de geschiedenis en de veranderende waarde van een gebeurtenis. We maakte tijd voor een fotoshoot in I love Wielewaal t-shirts. Via de Maastunnel bezochten we de doodlopende straat in het Zuiderpark die behouden is na renovatie van het park. Het bleek een stukje geschiedenis, onopvallend bewaard. Eenmaal aangekomen in de Wielewaal doopten we een aantal huizen om tot souvenir.

 

Hieronder een beeldverslag


Fase 2
Bidbook

 

Status: lopend 2019 – heden

 

Momenteel werken we met de leegstand in Boxtel: we onderzoeken of de leegstand een monument voor een veranderende stad kan zijn. De geplande vorm voor dit project is een boek dat we aanbieden aan de gemeente; in samenwerking met Bart en Klaar. In dit boek bundelen we teksten over onze filosofie achter deze vraagstelling, conceptuele voorstellen voor kunstwerken in Boxtel die veelal reageren op de invulling of omgang met leegstand en een daadwerkelijk projectvoorstel voor interactieve acties vanuit de leegstand in Boxtel. We gaan in op actuele maatschappelijke, politieke en ethische thema’s in Boxtel die wij als kunstenaars ter bespreking stellen, die in relevantie van onderwerp tegelijkertijd Boxtel overstijgen.

 

Hieronder concept schetsen voor het Bidbook.