YAFF | Charlois Speciaal
15483
page-template-default,page,page-id-15483,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Charlois Speciaal

Tijdens Charlois Speciaal 2018 hebben we een presentatie gemaakt in een huis in de Wielewaal, met als uitgangspunt gewenst, ongewenst. Vanuit hier vertrok onze workshop Invasieve Wandeling meermaals per week en toonden we een selectie van eerdere YAFF voorstellen waar Loempia Pham de grootste rol in nam.


Loempia Pham

 

Uitgevoerd: 2018 Charlois Speciaal

Duur: 5 dagen

 

Na 32 jaar loempia’s bakken voor de bezoekers van het Zuidplein, heeft de kraam van de familie Pham de luiken definitief moeten sluiten. Volgens de gemeente past de Vietnamese loempiakraam niet langer in het straatbeeld en daarom wordt de vergunning niet meer verlengd. Het sluiten van de kraam heeft tot heftige reacties uit de gemeenschap geleid.

Een van de gebouwen waarvoor Pham plaats moet maken is een nieuwe tentoonstellingsruimte voor kunst en cultuur: “Het Kunstenpand wordt een belangrijke cultuurtempel voor heel Rotterdam-Zuid. Het leven in de omgeving krijgt hiermee een forse impuls.” YAFF is bang dat deze cultuurtempel zal blijven steken in een aanbod van ongevaarlijke, weinig opzienbarende kunst, waarin de persoonlijkheid van Rotterdam-Zuid en haar inwoners slechts oppervlakkig, of zelfs helemaal niet, terug te vinden zal zijn.

Rotterdam-Zuid is een smeltkroes van contrasterende mensen: kansarm tegenover kansrijk, verval tegenover nieuwbouw, enorme betrokkenheid tegenover apathie. En zo nog veel meer tegenstellingen. Het vervangen van een loempiakraam door een cultuurtempel ontkent deze contrasten en probeert ze van bovenaf glad te strijken. De neiging om problemen op te willen lossen, gaat vaak ten koste van de aandacht die een situatie vraagt.

Bij kunst in de openbare ruimte denkt men al snel aan standbeelden op pleinen of sculpturen in rotondes, maar voor ons is ook de loempiakraam van Pham een wezenlijk onderdeel van het culturele landschap van Rotterdam-Zuid en zou het juist een veelzeggende aanvulling zijn voor het Zuidplein en het Kunstenpand dat daar moet komen.

 

Hieronder een beeldverslag


Workshop Invasieve exoten

 

Uitgevoerd: 2018 Speciaal Charlois

Duur workshop: 2 uur

 

“Veel plant- en diersoorten die een vaste plek hebben verworven in het Nederlandse landschap zijn nieuwkomers. De nijlgans, Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw zijn allemaal voorbeelden van flora en fauna die naar Nederland zijn gebracht, maar die nu onwenselijk of gevaarlijk worden beschouwd. Tijdens deze workshop worden deelnemers meegenomen in een wandeling naar meerdere van deze invasieve exoten. Aan de deelnemers wordt gevraagd de wereld vanuit het perspectief van de exoten te bekijken: zijn ze gewenst of ongewenst?”

 

Het bespreekbaar maken van maatschappelijke problemen en sociale structuren wordt makkelijker gemaakt aan de hand van planten en dieren. Door deze vraagstukken en problemen te behandelen worden deelnemers uitgenodigd om zich uit te spreken en na te denken. Wat betekent het om door een maatschappij als ongewenst te worden beschouwd?

 

Tijdens Charlois Speciaal gaven we de workshop waarbij groepen vertrokken in een begeleide wandeling door de wijk. Hierin werd het gesprek gevoerd over wanneer iets gewenst of ongewenst is aan de hand van invasieve exoten die op de route lagen. Relevante maatschappelijke en politieke zaken konden vanuit een ander perspectief besproken worden, zoals migratie en de rol van economie, maar ook de vervelende buurman kon genoemd worden dankzij deze planten en dieren. Aan het eind van de wandeling deelden de deelnemers kleine aantekeningen en schetsen in de tentoonstelling die hun veranderende gedachtegoed visualiseerde.

 

Hieronder een beeldverslag